th@ofr.no | 22 februar 2019

En viktig røst i øst!

Du er her: Forside

Arctic Skills. Konkurranse innen fagopplæring på tvers av landegrensene i nord.

Det tredje Arctic Skills gikk av stabelen i Tornio, Finland denne uken. Dette er blitt et svært arrangement som blant annet støttes av Finnmark fylkeskommunen og Barentssekretariatet.

Her møtes lærere og elever fra Norge, Finland, Sverige og Russland. Og fra Russland kom det lærere og elever helt fra Tamyr i Sibir!

Duodij.jpg

Duodij

 

Viktigheten av å få samkjørt fagutdannelsene på tvers av landegrensene i vår region er noe blant annet OECD understreker i sin rapport om den Europeiske delen av Arktis. Som leder av Øst-Finnmark Regionråd, tidligere leder av Nord Norges Europakontor og med erfaring på grenseoverskridende opplæringsprogram, var jeg invitert til å holde foredrag for Norske, Svenske, Russiske og Finske politikere og personell innenfor undervisning og opplæring.

Trondapril2018

Trond Haukanes

 

På seminaret deltok også Statoil sin Jan Tore Nygård, Manager People & Leadership, Statoil Nord. Han understreket deres behov som selskap til å få fatt i flere faglærte personer fra regionen. Statoil ville ha bruk for mange typer arbeidskraft i den Arktiske regionen både innenfor

Jan Tore Nygård.jpg

Jan Tore Nygård

 

Det var utrolig intressangt å gå rundt å se på elevene som konkurerte innenfor en rekke fag, så som helsefag, bygg, rørlegger, elektro, rørlegging, reindrift, kokkefag etc.

helsefag 1.jpg

Helsefag

 

Bygg.jpg

Bygg

 

rørlegging.jpg

Rørlegging

 

Dette er i høyeste grad et folk til folk samarbeid som kan gi store gevinster for våre samfunn her i nord.